Om huden

Huden är kroppens största organ. Mycket liten del av huden är synligt för ögat. Det krävs en mer specifik analys av den mikroskopiska anatomin för att förstå dess struktur och belysa dess funktion.

Fakta

 • Huden: Kroppens största organ
 • Vikt: ca 4 kg på en normal vuxen person
 • Yta: ca 2 kvm
 • Tjocklek: 1,5-4,0 mm tjock, beroende på var man mäter.
 • Tunnast: ögonlock och bakom öronen
 • Män har tjockare hud än kvinnor
 • Dermis blir gradvis tjockare fram till 40-årsåldern och därefter blir den tunnare igen
 • Varje kvadratcentimeter av hud innehåller ca 70 cm blodkärl, 55 cm nerver, 100 svettkörtlar, 15 talgkörtlar, 230 känselreceptorer och ca en halv miljon celler som ständigt dör och ersätts.

Hudens uppgift

 • skyddar mot bland annat bakterier, virus, frätande ämnen och nötning
 • hjälper till att hålla kroppstemperaturen på rätt nivå
 • förhindrar att man förlorar för mycket vätska
 • utsöndrar vatten och salter genom svettning och avdunstning
 • lagrar vätska och fett
 • skyddar kroppen mot skadlig ultraviolett strålning från solen
 • bildar D-vitamin med solens hjälp, som behövs bland annat för att kroppen ska kunna ta upp kalcium till skelettet
 • fungerar som ett stort sinnesorgan som kan känna kyla, värme, tryck, beröring och smärta
 • signalerar till omgivningen, till exempel genom att rodna när man blir generad.

Hudens uppbyggnad

Även om huden verkar väldigt tunn består den av flera lager av olika typer av vävnader. Hudens beståndsdelar är Epidermis (överhud), Dermis (läderhud) och Hypodermis (underhud).

Epidermis

Epidermis (överhud) är den delen av huden som inte består av kärl. Istället är den uppbyggd av 6 viktiga hudlager.

6. Stratum basale (Tillväxtlagret): Det här hudlagret befinner sig längst ner i epidermis precis där överhuden skiljer sig från läderhuden. Här bildas nya hudceller, dvs keratinocyt-cellerna delar sig. Det tar kring 27 dagar från det att en hudcell bildas i tillväxtlagret tills den når upp till ytan. Melanocyterna finns här, vilket bildar vårt egna pigment.

5. Stratum Spinosum (Taggcellsskiktet): Cellerna är mer oregelbundna formade. Här sker en process som förändrar en omogen cell till en funktionell, färdig cell. Lagerhanscellen befinner sig här som är en del av vårt immunförsvar, som hjälper till att bryta ner bakterier.

4. Stratum Granulosum (Kornskiktet): Är mellersta skiktet. Här sker keratinisering, vilket innebär att cellkärnan förstörs i hudcellen och blir overksam, på grund av att den fylls med keratin. Fukten i cellen och fragment av kärnan kapslar in i lamellkroppar, som senare frigör sitt innehåll som en del av naturliga återfuktande faktor (Natural Moisturising Factor – NMF). Keratinocyt blir corneocyt.

3. Stratum Lucidum (Det ljusa skiktet): Ett klart transparent lager. Cellerna saknar kärnor och innehåller keratin. Om man peelar sällan, då samlas hudcellerna här och rynkorna blir mer synligare.

2. Stratum Corneum (Hornlagret): Består av döda hudceller, som kontinuerligt flagnar av. Det är sista stadiet där den unga keratinocyten har blivit en hård, vattenfast corneocyt. Tjockleken på stratum corneum beror på hur mycket den utsatts för UV-strålning eller annan yttre påverkan.

1. Stratum Disjunctum (yttersta lagret): Är översta 4-5 lagren av Stratum Corneum. Här sker naturlig flagning.

Epidermis skyddande funktioner

Fysisk skydd

 • Avflagning: Den här processen innebär fortlöpande avstötning av hudceller som en skyddande och självrengörande mekanism.
 • Cellregenerering: Det är förändringsprocess som keratinocytern måste genomgå innan de når Stratum Corneum (Hornlagret) och fungerar som skyddsbarriärceller.

Kemisk skydd

Syramantel: Består av sebum och svett, som tillsammans producerar ett surt ämne på hudytan, för att skydda mot svampar och bakterier. Det här skyddet kan förstöras av att tvätta ansikte med tvål och vatten, enbart med vatten eller annan ansiktsrengöring som innehåller alkohol.

Melanin: Melanin (pigment) produceras av Melanocyter i Stratum Basale (Tillväxtlagret). Melanin skyddar mot UV-strålning

Langerhans celler: Langerhans celler är immunceller som skyddar huden och påverkar hudens tolerans.

I de understa cellskikten av överhuden finns celler som innehåller färgämne, pigment. Cellerna kallas melanocyter. Pigmentet i cellerna skyddar huden från solens skadliga ultravioletta strålning. När pigmentcellerna utsätts för solljus blir man mörkare – man blir solbränd. Det beror på att mer pigment bildas för att skydda kroppen från den ultravioletta strålningen. Mängden pigment räcker inte alltid till, och därför kan överdrivet solande leda till att man drabbas av solskador, till exempel vissa former av hudcancer.

Dermis

Dermis (läderhud) utgör mer än 90% av hudens massa och är den mellersta av hudens tre huvudskikt. Den är en bindväv som är rik på både kollagen som gör väven hållfast och elastin som gör huden slät, stram och elastisk. Den är 0,5-3,0 mm tjock. Vid åldrande och för mycket sol minskar och förstörs de elastiska fibrerna, vilket kan leda till att huden ser rynkig ut och åldras fortare. Dermis är rik på blodkärl som för bort avfallsämnen och tillsätter syre. Blodkärlen är också viktiga för att vi ska kunna hålla en jämn kroppstemperatur. Gränsen mellan överhuvud och läderhuden är vågformad för att göra huden stabilare.

Dermis består av 2 lager

Papillära lagret: Det är översta lagret som gränsar till överhudens tillväxtlagret. Papillära lagret är det tunnare av det två och innehåller elastin- och collagenfibrer. Är också rik på kärl och nerver, som tillför understa lagret med näring och känsel.

Retikulära lagret: Det här skiktet består av svettkörtlar, hårfolliklar, små kärl och nervbanor.

Dermis funktion
Collagen
Collagen bildas i fibroblasten och är uppbyggt av molekyler. Den behåller spänst och struktur i huden.

omhud4

Orsaker till att collagen bryts ner

 • Collagen degenereras med åldern.
 • Collagen degenereras av solskador
 • UVA begränsar nybildandet av collagen
 • Gammalt collagen bryts ner av collagenase i en mycket exakt hastighet. Tyvärr överstimuleras det med stigande ålder samt vid exponering av fria radikaler och till slut bryts mer collagen ner än vad kroppen kan producera. Collagenase innebär att enzymer bryter ner proteiner i collagenet.

Elastin

Elastin produceras av fribroblast och syns som ett nätverk av elastiska vävnader som håller huden fast och spänstig. Det är elastin som ger huden elasticitet och ger ett ungt ansikte fasthet och form.

Orsaker till att elastin bryts ner

 • Elastin påverkas av aktiviteten hos fria radikaler, precis som collagen.
 • Elastin bryts ner av enzymet elastas med en mycket exakt hastighet, som återigen stimuleras vid stigande ålder och resulterar i oelastisk hud.

Grundämne

Detta är det extra-cellulära packningsmaterialet, matrix, där collagen och elastin finns. Matrix består av vatten och glycoaminoglykaner (vilket hyaluronsyra är en komponent av).

1. Glycoaminoglykaner ansvarar för

 • Bevara fuktbalansen i dermis
 • Förbättra supporten för andra dermala komponenter
 • Agera som en matrix för cellmigration, metabolism och tillväxt

2. Hyaluronsyra ansvarar för

 • Befrämja den intercellulära fuktbalansen

Hypodermis

Hypodermis (underhud) är det understa av hudens tre huvudskikt. Underhuden ligger under läderhuden och binds ihop med underliggande vävnader av ett rikt nät av blodkärl. Hypodermis består mestadels av fett och stödjevävnad. Fettlagret fungerar som kroppens energireserv och skyddar mot kyla. Insprängt i fettet finns mindre blodkärl och nervbanor som går vidare till över- och läderhuden. Underhuden är 2-10 mm tjock.

omhud4
omhud6

Bihang

Bihangen inkluderar hårfollikeln, talgkörtlar och svettkörtlar. Det som de har gemensamt är att de finns i dermis och mynner direkt eller indirekt i Stratum Corneum.

 • Hårfollikel: Är ett rör med epidermala celler som mynnar ut i dermis
 • Talgkörtel: Mynnar ut i hårfollikel. Talgkörtel innehåller sebum, dvs talg, vilket består av vatten, olja, fettsyror och protein och bildar en viktig del av syramanteln samt smörjer huden och hårsäcken.
 • Ekrina körtlar: Mynnar direkt på hudens yta.
 • Apokrina körtlar: Mynnar i hårsäcken, men är större än talgkörtlarna och finns djupare inne i dermis. Den avsöndrar en klistrig, grumlig och doftlös vätska som kan brytas ner av bakterier och orsaka den karaktäristiska doften hos olika människor.